Program


Juhász Anna Irodalmi szalon #160

Juhász Anna Irodalmi szalon #160

IRODALMI SZALON #160.
BORBÉLY SZILÁRD / 10
2024. SZEPTEMBER 18. 19.00 – Hegyvidéki Kulturális Szalon
 több

Aktuális előadások



„Onnan néz, ahol a látás összezáródik. Ahol összefutnak a tekintetek. Ahonnan kinéz, ahol kilép, mögötte marad az, amiről már nincs módja meggyőződni, hogy micsoda. Kétoldalt, egészen közel hozzá, ott van valami, ami semmire sem emlékeztet. Nyomasztó szorításából mindenképp ki akar szabadulni, de még hátravan az a lépés, amellyel mindezt megteheti. Ahol megoldódik ez, és elrendeződnek körülötte, ahhoz ki kell lépnie, mert az már a kint lesz.” (Borbély Szilárd)

Vendégek:
Márton László író
Láng Orsolya költő, író, grafikus,
Kácsor Zsolt író, újságíró
Fekete Ernő színművész

A 2010. novemberében alapított, budapesti székhelyű irodalmi műhely, a Juhász Anna Irodalmi Szalon 2024. januárjától a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (Budapest 1124, Törpe utca 2.) működik. A 2024-es évad őszi, szezonkezdő estjére szeptember 18-án kerül sor, ahol fókuszba Borbély Szilárd (1963-2014) József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója kerül, aki 10 éve halt meg. Rá emlékezünk, őt idézzük meg beszélgetésben, felolvasószínházban.

"Sajnos túlságosan komor és túlságosan szomorú lett mindaz, amit eddig írtam. Pedig én nem így akartam. Nem így képzeltem el, egyáltalán nem így képzeltem el. De sajnos nem adatott meg nekem a könnyű sors, pedig mindig arra vágytam. (...) Nem, én nem látok semmiféle utat. De hát ki is vagyok én? Senki. Csupán próbálok életben maradni..." (Borbély Szilárd)

Borbély Szilárd Nincstelenek című 2013-as regénye szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett; a szakma és a közönség szerint sem született ennél jobb könyv 2013-ban Magyarországon. A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz kötete jelent meg. A közönség színpadi szerzőként is ismerhette, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta, köztük a Halotti pompa című verseskötet alapján készült színdarabot is.
Borbély Szilárd életében egyetlen kisprózakötet jelent meg, Árnyképrajzoló címmel. Az esten bemutatkozik a Borbély-életműsorozat legújabb darabja, ami a 2008-ban kiadott kötet írásai mellett azokat az elbeszéléseket és egyéb kisprózai szövegeket gyűjti egybe, amelyeket Borbély folyóiratokban adott közre, s kötetben itt jelennek meg először. A kisprózák gyűjteményében olvasható továbbá két, még nem publikált írás a szerző hagyatékából. Számos irodalmi díjat magáénak tudhatott. Megkapta a József Attila-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, az Alföld-díjat.

Tartsatok velünk az Irodalmi Szalon szeptemberi estjén, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban!
Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Irodalmi Szalon - Az irodalmi hagyomány jegyében létrejött közösség célja a kezdetektől, 2010-től a kortárs és hagyományos, klasszikus irodalom szerelmeseinek felolvasószínházzal, beszélgetéssel, zenével - közösségben létezni. A havonta megrendezendő összejövetelek Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ötlete alapján és házigazdaságával valósulnak meg immár 14 éve.

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon (Bp., 1124 Törpe utca 2.)

Az Irodalmi Szalon 2024-es évada a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósul meg.

Ajánló


IRODALMI SZALON #160. BORBÉLY SZILÁRD / 10 2024. SZEPTEMBER 18. 19.00 – Hegyvidéki Kulturális Szalon

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!